Zeitgeist: Addendum (2008)

eye2

„Остарелите призиви към расов, полов и религиозен шовинизъм, към бесен национализъм, вече не работят. „Кой съм аз, добър ли съм или лош, успял или не?“, всичко това се учи постепенно.
Изминат път, който можем да променим, когато пожелаем. Въпрос на избор.  Осъзнах, че не разбирам правилно „играта“. Играта беше да разбера какво съм аз всъщност. Ще видим колко е важно да постигнем, в човешкото съзнание, радикална революция. Кризата е криза на съзнанието. Криза, която вече не може да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традиции. С оглед на днешния свят с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия, и т. н. …
Човек не се е променил. Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се. И си е изградил общество по тези правила.“

Zeitgeist: Addendum – released free online Oct. 3, 2008

„Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве“
– Дж. Кришнамурти –

Снощи преди да гледам дебатите и репортажите по повод изборите на новият президент на САЩ (радвам се че спечели Обама, това е нова стъпка в историята на нашето развитие. не бих се притеснил да е следващия президент жена, гей или извънземно, стига съществото да е интелигентно и наистина да мисли за доброто на човечеството), изгледах новата част на документалния филм „Духът на времето“, които се появи онлайн в понеделник. Втората част на филма, също е провокативна, но стилът е много по-смекчен, и е повече философски. Ако не сте харесали първата част, във втората можете да намерите много неща, които някога сте си мислели или тепърва можете да формулирате, като някакви изводи за света в които живеем и за нашият личен живот. Да оставим настрана конспирацията. Някои ще кажат, пак ли ще ни занимават с филм, които промива мозъци и които е създаден да манипулира. Zeitgeist: Addendum в последните си части, носи положителен заряд и послания, които определено са полезни за човечеството и дават широко поле за размисъл. Zeitgeist не създава нова религия или идеология, Zeitgeist просто ни казва, че:

„Това, което се опитваме във всички разговори и дискусии тук е да видим, не можем ли да постигнем радикална трансформация на ума. Да не приемаме нещата такива, каквито са… а да ги разберем, да вникнем в тях, да ги изучим, да отдадем сърцето и ума си, всичко което имаме, за да открием.
Различен начин на живот. Но това зависи от вас, а не някой друг. Защото в това няма учител, няма ученик, няма лидер, няма гуру, няма майстор, няма спасител.
Вие сами сте учителя и ученика,
вие сте майстора, вие сте гуруто, вие сте лидера, вие сте всичко!
И, да разберем означава да променим.“

Промяната в мисленето и живота ни идва от самите нас и е важно да дадем поле за изява на скритите ни заложби и най-вече на добротата и човечността ни. Защото те са една част от смисъла на живота и на оцеляването ни. Някои неща във филма признавам, че са малко преувеличени и преекспоанирани, но пък те са направени с цел да се постигне някакъв ефект. Дори и без тези неща ние можем да извлечем необходимото и полезното ни знание и да го осмислим. Много добър съвет се дава, относно това къде човек може да се информира най-добре:

„Изключете телевизионните новини. За информация търсете новите независими новинарски агенции в Интернет. CNN, NBC, ABC, FOX и всички други представят новините пре-филтрирани, за да запазят статуквото. С четири корпорации, притежаващи всички големи медии, обективната информация е невъзможна. Това е красотата на Интернет. И властта губи контрол поради този свободен поток информация. Трябва да пазим Интернет, защото това е нашето спасение в момента.“

В Zeitgeist: Addendum, освен, че има един голям дискурс за финансовата система и икономиката, има и поглед към природата и естествените малко използваеми на днешно време ресурси, които могат да дадат много големи благини на човечеството. Едни от най-важните са замяна на петрола и добиване на енергия от слънцето, вятъра, естествените процеси в, и на земята.

„Вярвам, че голата истина и безусловната любов ще имат последната дума накрая.“
– д-р Мартин Лутър Кинг младши –
1929-1968
Когато разберем, че целостта на личното ни съществуване е изцяло зависима от целостта на всичко друго в нашия свят, тогава действително сме разбрали значението на безусловната любов. Любовта е връзката, а гледайки на всичко като теб и теб като всичко останало не може да има никакви условности, защото ние сме всичко едновременно. Ако е истина, че всички идваме от центъра на звезда, всеки атом във всеки от нас, от центъра на звезда, значи ние всички сме едно. Дори автомат за кола или цигарен фас на улицата са направени от атоми, дошли от звезда. Всички са били рециклирани хиляди пъти, като мен и теб.И следователно, това съм само аз. От какво има да се страхуваме? От какво има нужда да се уединяваме? Нищо. Няма от какво да ни е страх, защото всичко това сме ние. Проблема е, че сме били разделени с раждането и получаването на име, и на идентичност, и индивидуализирането ни. Били сме отделени от единството, и това експлоатира религията. Това, че хората се нуждаят да са отново част от едно цяло. И те експлоатират това. Наричат го Бог, казват че има правила,
а аз мисля че е жестоко. Мисля, че можеш да го правиш и без религия.“

За религията съм съгласен, че манипулира човечеството и спира развитието му. От религията трябва да се извлече само мъдроста за общовалидният човешки опит в живота. Религията поставя човека в рамка, а всички ние знаем, че имаме неограничени способности в мисленето ни. Вярно е, че ни прави по-добри, но в голяма степен ни ограничава мисленето и търсенето. Търсенето и опознаването на света, самите нас и това което е отвъд нашите представи за живот. Защото това което ни отличава от животните е търсенето и опознаването на света. Винаги си задаваме въпроси и винаги се опитваме да намерим отговори. Един процес които е важен за еволюцията ни и духовното израстване. И все пак като отхвърлим идеологията на религиите, ние ще потърсим упование в космоса и неговите закони по които живеем без да осъзнаваме. Няма бог с име и човешки облик. Има една непозната, огромна енергия, която прави хармонията във вселената и която умело движи всички жизнени цикли, според тези закони. Връзката ни с космоса е притъпена, макар, че я имаме още от самото ни раждане. Ако се отворим към божественото в природата и нас самите, ние ще направим скок в друго измерение в нашето битие.

„Животът ни, миналото и бъдещето са свързани със Слънцето, луната и звездите…
Ние, хората, сме видели атомите които изграждат цялата природа
и силите, оформили света…
И ние, ние които сме тук с очите и ушите си, и с мислите, и с чувствата на космоса, ние, най-накрая започваме да се питаме за произхода си…
звезден прах, осмислящ звездите, организирани сборища от десет милиарда милиарда милиарда атома, осмислящи еволюцията в природата, проследяващи тази дълга пътека, по-която са достигнали самосъзнанието на тази планета Земя…
Дългът ни е към вида и към планетата.Задължението да оцелеем и да преуспеем, дължим не само на себе си, но и на този космос, древен и необятен, от който сме дошли.““Ние сме един вид.
Ние сме звезден прах, жънещ звездна светлина.“- Карл Сейгън –
1934-1996

А ти гледа ли този филм и какво ти е мнението за него?

Реклами

4 Responses to “Zeitgeist: Addendum (2008)”


 1. 1 DreamsHall ноември 5, 2008 в 8:33 pm

  Хубав пост, филмът е онлайн от началото на октомври и е достойно продължение на предходната част. Честно казано мислех, че ще по-слаб, както обиновено се случва с вторите части, но се оказа, че не е така. Ако все още някой не го е гледал, нека го гледа поне за обща култура.
  Иначе е доста манипулативен и завладяващ и трябва да се гледа с критично око…

  Харесвам

 2. 2 albinos ноември 6, 2008 в 1:54 pm

  Като го загледах в началото филма ми се стори много слаб и скучен, но към края показа и изказа много верни и смислени неща.

  Харесвам

 3. 3 Stanqo март 1, 2009 в 9:47 am

  Нашата спирка на планетата Земя не е толкова дълга, за да се отдадем на страсти които изискват хилядолетия. Присъствието ни тук е само още една крачка към неизвестното.

  Харесвам

 4. 4 Няма значение март 10, 2009 в 10:57 am

  Невероятна сентенция. Това ще ми помогне много да накарам моите приятели да се замислят, защото аз не съм толкова интелигентен. Проблема че всичката тази нечовечност ни поглъща. Има много филми които показват човешкото бъдеще, моя филм е тъжен, показва • Липса на удоволствие от дейности, които преди са доставяли радост
  • Затруднения в общуването с близките
  • Загуба на интерес към секса
  • Лош сън и ранно събуждане
  • Постоянна умора
  • Чувство за студ
  • Безпокойство, тревога или раздразнителност
  • Неконтролируем апетит или безапетитие
  • Злоупотреба с алкохол или наркотици
  • Чувство за безполезност
  • Отсъствие на интерес към външния вид
  • Неспособност за вземане на решения
  • Разсеяност и слаба концентрация
  • Чувство за вина

  Харесвам


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2008
П В С Ч П С Н
« окт.   дек. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1 457 094 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Реклами

%d блогъра харесват това: