Тодор Живков искал да смени системата

Исках да напиша пост по случай 10 ноември за това какви са били детските ми години преди края на системата и да го публикувам на самата дата, но нямах време. Не успях да гледам и руския документалния филм за Тодор Живков и социализма, които наскоро се появи в мрежата, но с изненада открих в папката с филма, освен субтитрите имаше и два интересни уърдовски файла, които ще публикувам тук:

Тодор Живков: „Какво трябва да направи моята страна, за да влезе в ЕС?“ todor-jivkov

През 1988 г. Тодор Живков вече искал не просто реформа на социализма, а смяна на системата. Това твърди сегашният министър на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер, придружавал навремето Щраус в България. „Поради географското си положение Бавария по традиция винаги е поддържала много добри отношения със средно- и югоизточноевропейските държави. В този смисъл и България десетилетия наред е наш много добър партньор“, казва Ротенпилер.

Министърът на икономиката споделя за Дойче Веле, че Франц-Йозеф Щраус много се е интересувал от политическата проблематика на конфликта Запад-Изток по време на тогавашната Студена война: „Той много искаше да се преодолее този конфликт, да се преодолее и разделението на Европа като резултат от този конфликт“. България беше важен събеседник, разказва министърът на икономиката на Бавария Фридрих-Вилхелм Ротенпилер. Неговият тогавашен шеф Франц-Йозеф Щраус, една от най-ярките фигури в западногерманската политика, е поддържал добри лични контакти с българския лидер Живков и също особено е залагал на икономическите връзки. „Още тогава съществуваха икономически връзки, макар и в скромен обем. За Щраус икономическите и политическите отношения не бяха в противоречие, той гледаше на икономиката като средство за придвижване напред в политиката. По онова време България беше ключова страна за отношенията на Бавария с югоизточноевропейското пространство“, си спомня Ротенпилер. И все пак, разговорите са между държавен глава на комунистическа страна, която се смята за най-верният съюзник на СССР, и един западен политик, когото московската пропаганда обявява за опасен ястреб.

Попитахме министър Ротенпилер за тона на тези разговори. Година преди рухването на комунизма Живков направил революционно изказване: „Комунизмът не подлежи на реформиране“. „Много вежливи бяха тези отношения, макар че Щраус винаги ясно и недвусмислено изказваше мнението си за комунистическата система по принцип и за комунистическата система под ръководството на Живков в България – в частност“, коментира баварският министър на икономиката. След което казва: „Нека го кажа пак: по-недвусмислено не можеше. В последния им разговор към края на лятото 1988 година, малко преди смъртта си, Щраус каза на Живков право в очите, че комунизмът не подлежи на реформиране, че само смяна на системата може да отвори нови пътища към бъдещето“.

За огромна наша изненада Живков не отхвърлил тази критика, а казал, че наистина трябва да се поеме по нови пътища. „Върхът на всичко беше, когато Тодор Живков попита Франц-Йозеф Щраус: „Какво трябва да направи моята страна, за да влезе в ЕС?“, казва Ротенпилер. През 1988 година това беше направо революционен въпрос в устата на един лидер от Източния блок. Щраус първоначално помисли, че има грешка в превода и попита: „Имате предвид по-тясно сътрудничество, така ли?“ Тодор Живков ясно му отговори: „Моята страна трябва да стане член на ЕС“. По онова време, още преди политическите сътресения и промените в Германия и в цяла Средна Европа, това си беше направо революционно изявление. След това двамата започнаха да размишляват над немислимото: как може да изглежда пътят на една комунистическа страна, напускаща комунизма и отправяща се към ЕС.Но от тези размишления не последва никакъв политически резултат, защото седмица по-късно Щраус почина.

Близо две десетилетия след разговора на Живков с Щраус България действително стана член на ЕС. По онова време в СССР е в ход перестройката, докато Живков се „снишава“. Какво са очаквали политици като Щраус от българския лидер? Дали са били подготвени за някакъв рязък политически обрат? Фридрих-Вилхелм Ротенпилер си спомня: „Това изречение на Тодор Живков ни изненада. За нас то беше изненадващо, не зная дали други са били по-добре информирани от нас. Анализът, че с икономическата система на комунизма не може да се върви към бъдещето – той за нас беше очевиден. Голямата изненада за нас обаче беше фактът, че комунистически лидер е готов да върви към смяна на системата.“

Източник: Дойче Веле

Чувал съм приказки от хора, които по някакъв начин са имали контакт с Тодор Живков, че може да е бил прост като личност, но не е бил глупав човек. Дори е бил по-човечен от колкото се опитвали да му опетнят името. А ето и втория текст, които беше в папката, заедно с документалния филм:

ВЧЕРА И ДНЕС

5.26 ПЪТИ ПО НИСЪК ДОЛАР (към 2006 г. !!! )

СССР отпуска на България 0.5 милиарда долара през 1972 г. . 0.5 милиарда долара през 1971 се равняват на 2.63 милиарда долара днес ( 2.095 милиарда € ).Делим 2.095 милиарда € на население , да кажем 9 милиона (завишено) = 232.77 € на глава от населението. Европейския съюз отпуска 1.5 милиарда евро за 2008г. на Румъния = 1.5 милиарда евро / 22 милиона население= 68.18 € на глава от населението. Давам пример за Румъния, защото ЕС там е по щедър, не взимам предвид и проблема с усвояемостта, иначе резултатите биха били още по- минимални. 232.77 € / 68.18 € = 3.414 ПЪТИ ПОВЕЧЕ

източник: ?

Advertisements

2 Responses to “Тодор Живков искал да смени системата”


  1. 1 Михаил януари 28, 2009 в 12:17 pm

    Конечно, автор сайта молодец! Пишите еще!

    Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2008
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,409,369 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: