Благотворителност за хората в будна кома

Будна кома: състояние, в което се подтискат всички двигателни функции, говора и жестовете. Отворените очи създават впечатление, че съзнанието е запазено. Пациентът е без емоционални реакции и не изпълнява команди.

Преди около месец гледах разтърсващ репортаж по новините за майка, която при раждането на момиченцето си изпада в хронично вегетативно състояние, което е по известно като състоянието на будна кома. Жената е в съзнание, което не е запазено. Реакциите, сетивноста и емоциите й са блокирани и така тя не може да дари детето си с обич и внимание. Тя не може да изпита майчинството, въпреки, че момиченцето разпознава майка си и търси от нея майчина ласка.

Покрай случая на Мануела Горсова наяве излязоха още много подобни в цялата страна. Истината е тъжна в България за лечението на тези хора липсва постоянен медицински надзор и платена от държавата рехабилитация. Държавата която има добра база за лечение на пациенти в будна кома е Израел. Там има специализирани клиники, които се занимават по отделно с всеки случай, но престоя и грежите за наши сънародници в това състояние е скъп за роднините и близките им. Дневният престой, който включва и пълноценната рехабилитация, е от 600 до 1100 долара на ден. Отделно семейството трябва да подсигури и средства за регулярни или непредвидени, но наложителни изследвания, както и за престоя на придружителя на болния в Израел. В това състояние всеки от нас може да изпадне и никой не е застрахован. Гледах и този видео репортаж в които не ми хареса отношението на доцентката, която участва в интервюто, по повод престоя на пациентите с будна кома в медицинските заведения. Поведението й ми се видя надменно и съвсем не на място за лице което се занимава с медицина.

Кампанията която стартира в края на миналата година: Да събудим хората в будна кома! продължава до края на януари тази година. За набиране на средства в помощ на засегнатите хора става по два начина:

– първият е като изпратите sms на номер 17 777 за абонати на Globul, Vivatel и M-Tel (1, 20 лв. с ДДС)

– вторият начин е чрез дарителска банкова сметка към

Дирекция „Социални дейности” при Столична Община

BAN BG 16SOMB91303126292900

BIG SOMBBGSF

Общинска банка АД – Бул. Кн.М.Луиза № 8

Advertisements

10 Responses to “Благотворителност за хората в будна кома”


 1. 1 longanlon януари 3, 2009 в 1:10 pm

  не знам от де си го преписал тоя текст, ама е пълен със синтактични грешки, повторения и безсмислени изречения – изобщо не става ясно какво представлява тая „будна кома“, усещат ли нещо пациентите, мислят ли, какъв е шанса да се събудят…

  личи си, че го е писал човек който и хабер си няма за това, ама решил да си излее душата на принципа „щом е за благотворителност дайте да дадем“.

  моят съвет е, ако си заинтересуван от каузата и искаш да й помогнеш, събери повече и по-добра информация по въпроса.

  Like

 2. 2 Ирина Марудина януари 3, 2009 в 1:24 pm

  Включвала съм се в много кампании до момента. И стигнах до един извод: ако продължаваме да се включваме, кампаниите ще продължават и продължават да растат! Не е ли по-добре да оправим проблема, вместо да борим постоянно изникващите симптоми?

  А именно : защо държавата не поема лечението? Да, на всеки от нас може да се случи – за това искам да знам, че срещу плащаните от мен осигуровки държавата няма да ме прати да прося от хората милостиня!

  Like

 3. 3 longanlon януари 3, 2009 в 1:50 pm

  а съвсем друг е въпросът дали си струва да се дават по 1000 долара на ден, за да се поддържа дишането на човек, който няма никаква вероятност да се събуди някога. ако искам да си отглеждам зеленчуци, ще си посадя домат в саксийка.

  Like

 4. 4 mumintrol януари 3, 2009 в 3:50 pm

  В будна кома съществуват май около 99% от народоналесението… Стоят с отворени очи, гледат (телевизия), хранят се, отделят, но реално нямат запазено съзнание.
  С грижи за по 1000 долара на ден няма как да им се помогне, нито с смс. Излизането от състояние на вегетация зависи само от тях самите.

  Like

 5. 5 albinos януари 3, 2009 в 11:14 pm

  @Ирина Марудина да права си, но държавата сме и ние. И от нас зависи да направим така, че за тези хора да има направен фонд с държавни пари да се осигури лечението и грижите. Дотогава народа ще помага колкото може.

  @longanlon информация за „будна кома“ можеш да намериш от много източници. Целта на този пост не е да е статия или репортаж. Изказвам мое впечатление и слагам линкове и инфо от тях.

  Like

 6. 6 wakeop януари 4, 2009 в 10:35 pm

  В някои супермаркети има касичка във връзка с акцията… в нашето Фантастико върви примерно с листовка на касата и прозрачна касичка на масата за разтоварване на количките.

  И да, няма полза от давнето на милостиня (примерно просяците по улиците ги подминавам без угризения), но да катастрофираш или да ти падне керемида на главата се случва и без да си крив на света с нещо. И тогава освен твоето желание да живееш е желателно и околните да те искат. Или поне да не са безразлични.

  (В съседния блок живееше млада жена, събудила се от кома. Карала ски, претрепала се… прекара година по болници. Никога не стана същата, като преди, но поне можеше да се грижи за детето си… и това е нещо.)

  Like

 7. 7 Tisho януари 10, 2009 в 10:30 pm

  mumintrol когато детето ти (не дай си боже) изпадне в такова състояние, иди му изключи системите. Да те видим тогава дали ще говориш за зеленчуци, цинично копеле такова.

  Like

 8. 8 Стеф февруари 5, 2009 в 10:04 am

  Според мен, лечението на пациенти в будна кома е една от най-печелившите медицински дейности. Не се изискват скъпи апарати, скъпи лекарства, скъпи хирурзи и т.н. Постоянно наблюдение и грижи от обучени хора се единственото, което се предлага.

  Именно поради тази причина, най-силно този бизнес е застъпен в Израел – както винаги, местните хора добре се ориентират.

  Интересно ми е, че за кампаниите, за благотворителност, свързани с изпращането на хора за лечение в Израел, доста често агитират хора от сенчестия и силовия бизнес (нямам предвид Герб, по-скоро други лица)

  Познавайки от близо, лицата, които агитират другите да дават пари за изпращане на хора в будна кома в Израел, смятам, че има голяма вероятност, част от тези пари да останат в родни ‘бизнесмени’.

  Според мен, бащата на Мануела, също е имал някаква представа, преди да започне залозите в казиното.

  Like

 9. 9 Анонимен февруари 27, 2009 в 8:52 pm

  Преди около 3-4 години съм била в будна кома 40 дни.Днес състоянието ми се влошава,а нямам средства за лечение.Невролога каза,че няма клинична пътека за да лежа в болница.Лекарствата са скъпи.Можете ли да организирате събиране на средства за мен?

  Like

 10. 10 DIANA SHATAROVA февруари 7, 2011 в 9:48 am

  ЗДРАВЕЙТЕ БУДНАТА КОМА Е СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕКА В КОЕТО ИЗПАДА СЛЕД КОНТУЗИЯ НА МОЗЪКА ИЛИ ОПЕРАЦИЯ.НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ДАЛИ БОЛНИЯ РАЗБИРА НЕЩО ИЛИ НЕ САМО БОГ ЗНАЕ ТОВА.МОЯТА СЕСТРА БЕШЕ В БУДНА КОМА 18 МЕСЕЦА И СЛЕД ОГРОМНИ УСИЛИЯ ОТ НАША СТРАНА И ОТ СТРАНА НА 4АСТНАТА БОЛНИЦА,В КОЯТО БЕШЕ ТЯ ПОЧИНА НЕ Е ВАЖНО ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ И ТИЯ ГЛУПОСТИ ВАЖНОТО Е ДА СЕ НАПРАВЯТ ЛЕ4ЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ АКО ТРЯБВА 1 ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ХОРА ИСКАМ ДА ВИ КАЖА,ЧЕ СЛЕД ТОЗИ СЛУЧАЙ НАШЕТО СЕМЕЙСТВО Е СМАЗАНО.СТРАШНОООО Е ТОВА МОГА САМО ДА ВИ КАЖА.КАКТО СИ СТОИШ И ИДВА СТАШНАТА ВЕСТ СЕСТРА ТИ Е БЛЪСНАТА ОТ КОЛА И Е В КОМА НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН И НИЕ САМО ПО ФИЛМИТЕ БЯХМЕ ВИЖДАЛИ,НО САМО ЗА МИГ СЕ СЛУЧИ И ПРЕОБЪРНА ЖИВОТА НИ.НЕКА БОГ ДА ПАЗИ ВСИЧКИ ВИ.ДИАНА ШАТЪРОВА

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
януари 2009
П В С Ч П С Н
« Дек   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,052 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: