Пиявиците – лекуващите гадинки

Когато чуят думата пиявица, някои хора неволно се намръщват, защото в съзнанието им изпъква представата за някакви неприятни блатни червеи, които смучат кръв от хора и животни. Всъщност тази представа е само отчасти вярна, защото някои пиявици са хищници и изобщо не смучат кръв, а други живеят по влажни места по сушата. Но медицинската пиявица действително живее във водата и както е известно, смуче кръв, поради което намира приложение в медицината.

Медицинската пиявица се среща най – често в блата, езера и бавно течащи реки с тинесто дъно и обилна водна растителност. Тя има гръбнокоремно сплеснато тяло, което достига дължина 20 см. Има ясна и гъста сегментация, маслиненозелен цвят с няколко надлъжни жълтеникаво кафяви ивици. Оцветяването силно варира. Долната плоска страна е обикновено по-светла. Храни се с кръв, която изсмуква от различни бозайници. Това става по време на водопой. Във връзка с този начин на хранене в медицинската пиявица са се развили различнирефлекси. Когато животните нагазят водата за водопой, те я раздвижват. Образуват се вълни, които се разпространяват във всички посоки. Пиявиците, намиращи се на разстояние до няколко метра, усещат това и бързо и точно се насочват с плуване към мястото, откъдето започват вълните.

Пиявицата плува с вълнообразни извивания на тялото. Щом достигне устата или крака на животното, тя се хваща със задния си вендуз. В дъното му се намират зъбчетата, с които бързо разрязва кожата. Пиявицата отделя в раната хирудин – вещество, което пречи на кръвта да се съсирва, и със силни смукателни движения започва смученето. След като се нахрани, пиявицата може да живее 1,5 години без храна. Слюнните жлези на пиявиците отделят белтъка хирудин, който има противосъсирващо действие и се използва в медицината. Медицинските пиявици се използват за лечебно кръвопускане (напр. при остра сърдечна недостатъчност).

Размножителният период на пиявицата започва през пролетта. След оплождането тя излиза на брега непосредствено до водата, където дълбае ходове в мократа почва и отлага яйчните си пашкули. Пиявичките се излюпват на следващата пролет. Те достигат дължина 1см, навлизат във водата и празитират върху жаби като смучат кръв.

Днес медицинската пиявица се отглежда и при изкуствени условия. Получават от нея хирудин, а я използват и направо за лекуването на някои болести- очното заболяване глаукома, високо кръвно налягане, мозъчни кръвоизливи, тромбози на вени и др.

ПИЯВИЦИТЕ ЛЕКУВАТ ВЪЗПАЛЕНИЕТО В УСТАТА

Когато възпалението на зъба премине вътре в костта или върху корена, тогава на мястото може да се постави пиявица. Тя отделя 100 фермента, които премахват възпалението. Това обаче не става за един път. Трябва да се поставят 5-7 пиявици за 2-3 денонощия. Понякога се налага процедурата да се повтори.

И все пак има противници на този вид лечение с пиявици което се нарича хирудотерапия, но ето до какви заключения стигнаха българските лекари.

ЗА КОЖАТА Е ПОЛЕЗНО, НО ЦЕЛУЛИТЪТ И БРЪЧКИТЕ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ!

Експертът доктор-дерматолог-козметолог мот медицинския център «АСТЕРИЯ МЕД» Ирина КИРОВА:

– В козметологията хирудотерапията може да се прилага при целулит и за подмладяване на кожата.

• Активизират се кръвообращението и обмяната на веществата;

• Усилва се лимфодренажът;

• За профилактика на оксидативния стрес (повреждане на клетката в процеса на окисление);

• Кожата става мека и еластична

• Целулитът намалява за сметка на усилената микроциркулация и лимфодренажа, отоците спадат.

– Но след първия и даже след десетият сеанс бръчките няма да се изгладят напълно и «портокаловата кожа» няма да изчезне;

– ефектът във всеки индивидуален случай може да е различен – на един пациент ще помогне, а при друг резултатите ще са минимални.

При лечение на целулит по-голям смисъл ще има съчетаването на лечението с пиявици с хипокалорийна, (нисковъглеродна) диета, масаж и апаратни методики.

Има данни, че хирудотерапията е ефективна при псориазис, невродермит, фурункулоза, екзема, но само в комплекс с традиционните методи за лечение.

ПРОБЛЕМИТЕ С ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ РЕШАВАТ С ДРУГИ МЕТОДИ

Експерт – к. м. н., лекар-неврохирург от Центъра по вертебрология и ортопедия на клиниката «Ортоспайн» Игор БОРЩЕНКО:

Механизмът на действие при остеохондроза се основава на рефлекторното въздействие и намаляване на мускулния спазъм.

Същите ефекти могат да се получат и с по-съвременни методи, например, лечебни блокади, медикаменти, иглорефлексотерапия.

– След ухапване от пиявици раничките дълго време кървят, белезите остават за няколко месеца.

Хирудотерапията за лечение на дискова херния, остеохондроза и други заболявания на гръбначния стълб могат да се смятат за архаизъм.

На ударено, отоци и хематоми – мази «от пиявици»

Експерт – к. м. н., лекар-невролог, водещ специалист от катедрата по възстановителна терапия и експертиза на трудоспособността на факултета за усъвършенстване на лекари на Руския държавен медицински университет Виктор Кос.

По мнение на този експерт, хирудотерапиятa може да се прилага при варикозна болест и тромбофлебити – на първите стадии на болестта.

Показание също могат да бъдат и неврологичните заболявания, предизвикани от дегенеративни процеси вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване на тъканите (остеохондроза в стадий на неустойчива ремисия, остеоартроза и т.н.).

Но преди да сложите пиявици на болното място, посъветвайте се с лекар (не с хирудотерапевт): може да успеете да минете и без това? На основата на хирудина фармацевтичните фирми пускат много ефективни препарати за външно приложение при наранявания на меките тъкани, травматични отоци, хематоми (в това число след инжекции), разтегнати сухожилия, флебити и тромбофлебити повърхностни вени, варикозно разширени вени на долните крайници, хемороиди.

ХИРУДОТЕРАПИЯТА Е ОПАСНА ПРИ БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

експерт – к. м. н., лекар-кардиолог, Антон Родионов:

Способността на пиявиците и по-точно на хирудина – веществото, което те отделят в кръвта, да намалява способността на кръвта да се съсирва, е известна от повече от 30 века. До средата на миналия век лечението с пиявици е било един от основните методи в арсенала на лекарите, но времето и науката не стоят на едно място.

В последните десетилетия се появиха по-ефективни и безопасни средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Тяхното главно преимущество пред пиявиците е възможността за точна дозировка.

Съчетанието на хирудотерапията с традиционните лекарства е доста опасно защото тяхното разреждащо действие върху кръвта се сумира.

Експертът е убеден, че сега за лечение на сърдечносъдови заболявания хирудотерапията не може да бъде препоръчана на никой от болните.

МИОМАТА СЕ РАЗТВАРЯ?

Експерт – д. м. н., лекар-акушер-гинеколог, старши научнен сътрудник от Центра за акушерство и гинекология РАМН Ирина Долженко:

– По мое мнение хирудотерапията може да се прилага в гинекологията само като допълнение към основния вид лечение. Особено когато причината за заболяването са различни съдови нарушения, например, варикозно разширение на вените на малкия таз или някои възпалителни заболявания.

– Вярно ли е, че при лечение с пиявици се разтварят миомите?

– Да се отговори еднозначно на този въпрос е сложно. Хирудотерапията наистина има разтварящ ефект, но не и ако се използва като самостоятелно лечение.

Смятам, че въпреки че хирудотерапията е известна отдавна, този метод все още не е заел своята ниша в съвременната медицина. В момента се търси как максимално ефективно да се използва. Може би именно затова сега така масово препоръчват лечението с пиявици.

ВАЖНО!

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ:

заболявания на кръвта, в това число заболявания с повишен кръвоток – хемофилия и хеморагияна диатеза;

склонност към алергии;

състояние на психическа превъзбуда;

физическо изтощение;

онкологични заболявания;

бременност;

не се препоръчва използването на пиявици при деца.

По време не процедурите трябва да се борави много внимателно поради опасността от инфектиране на раните.

СПРАВКА

На науката са известни повече от 400 вида пиявици, но лечебни свойства има само един вид – Hirudo medicinalis. Той е признат за изчезващ и е записан в Червената книга.

В слюнката на лечебните пиявици, освен хирудин, има и почти 20 други компонента, които имат лечебни свойства.

За час лечебната пиявица изсмуква до 15 мл. кръв.

В наши дни медицинската пиявица се среща вече доста рядко в България, отколкото в миналото.

 

 

*използвани са материали от различни сайтове, както и от сайта:

Начало

20 Отговори на “Пиявиците – лекуващите гадинки”

  1. мммм.. 15 мм? или мл. важно е. наистина. аз как да дам 15 мм от кръвта си? 🙂

    Харесвам

  2. Съжалявам за грешката, ще я оправя 🙂

    Харесвам

  3. Ot kade moje da se nameri medicinska pijavica?

    Харесвам

  4. Медицинската пиявица се среща най – често в блата, езера и бавно течащи реки с тинесто дъно и обилна водна растителност.

    Харесвам

  5. Dali 6te mi pomogne za 4asa po Biologiq.

    Харесвам

  6. В момента се интересувам от всичко,което е свързано с пиявиците
    и имам намерение да ги изпробвам на себе си.Всичко започна със гледането на един филм,как един професор във Берлинска болница лекува болните със пиявици.От различните сайтове събрах материал,но той не ми е достатъчен,като например не ми е ясно по колко пиявици да сложа,как да ги съхранявам по натам, мога ли да ги ползвам пак и кога,след колко време,какви са опасностите,ако сама ги сложа и в какво да внимавам.Ако някой знае подробности, моля да ми отговори
    ziwa@abv.bg

    Харесвам

  7. АЗ СЬЩО СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ТОВА -ОТ КАДЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАКУПЯТ И КАК СЕ ОТГЛЕЖДАТ МЕДИЦИНСКИТЕ ПИЯВИЦИ И ВСИЧКО СВЬРЗАНО С НЕТРАДИЦИОННИТЕ МЕТОДИ НА ПРИЛАГАНЕТО ИМ В МЕДИЦИНАТА.

    Харесвам

  8. Живея в Естония и тук е много популярно това лечение. аз си слагам вече два пъти пиявици и съм доволен. първият път си сложих 3 пиявици, за да разбера дали съм алергичен и като разбрах че не съм ми сложиха след 4-5 дена още 5 пиявици. за съжаление се наложи да прекъсна. след 1 година си сложих още един път 7 пиявици, ама двете не ме смукаха. жената която ми ги слага казва че най-добър ефект има програма от 8-10 сеанса за 1 месец и след това трябва 1 година почивка. аз си мисля, че е малко пресилено 8 пъти, но 4-5 пъти по 4-5 пиявици е нормално. първо се слагат на кръста, втори сеанс около черния дроб, трети около лопатките, четвърти мисля в областа на врата и последен сеанс мисля да си сложа на краката

    Харесвам

  9. Предлагам медицински пиявици,с гарантирано качество,произход Украйна, за повече информация на тел.0884323177 или e-mail oksana.n.kirova@abv.bg

    Харесвам

  10. Здравейте, тук можите да закупите сертифициране пиявици.

    Харесвам

  11. Продавам сертифицирани пиявици за хирудотерапия, тел. 0877888916
    скайп: zy-jay Доставка по еконт.

    Харесвам

  12. Продавам медицински пиявици 7 лв на пиявица. За големи количества отстъпка.Жеко 0988979306, Skype – wordmaster2

    Харесвам

  13. Живи Медицински Пиявици – цена 7лв на пиявица. Ексресна куриерска доставка на следващият ден до дома ви – 6лв. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите грижи за тях, са включени с първата ви поръчка. Тел: 988979306
    Ние сме официалните вносители на Медицински Пиявици тип “Хирудо-Медисиналис” за България, директно от био-фермата производител. Поръчки над 50, 100, 200, 300, и повече броя се таксуват по цени на едро, с безплатна доставка. Цените ни са най-добрите в цяла Европа!
    При нужда, пиявиците могат да бъдат полагани на специални рефлескорни точки по тялото, както и на болните места и органи от наш практикуващ пътуващ-хирудотерапевт, за което лечение се заплаща допълнително, в зависимост от положената бройка.
    Терапията с хирудо-пиявици се ползва успешно от векове наред и напоследък се радва на възроден интерес у нас, благодарение на хомеопеатичните и традиционни методики на лечение на болести. Кръвопускането е ефективен метод за лечение на редица здравословни проблеми и дори са известни не един случай на “съживяване” и “връщане към живот” на редица тежко-болни благодарение на тази методика.
    Пиявиците са небезизвестни и за целите на подмладяването, разкрасяването, прочистването на токсини от тялото (детоксификация), подсилване на организма, стягане на кожата и тъканите и подобряване еластичността й, опъване и изглаждане на бръчките, отслабване, подобряване на тонуса и настроението, получаване на блясък в очите и придобиване на супер-сексапилно излъчване.
    Терапията с пиявици също: прочиства лимфата, подобрява производството на колаген в тъканите и възстановява био-полето на тялото, правейки го по-устойчино на външни вредители и атаки, увеличава имунитета на организма, както и силата и издържливостта му, пречиства кръвта и премахва застоя, подобрява и нормализира кръвообръщението и обмяната на веществата. След терапия, човек се чувства като новороден; подмладен, гъвкав, подвижен и пълен с енергия и живот.
    Хирудотерапията лекува и редица сериозни заболявания, като повишен хемоглобин, високо кръвно налягане, ниско кървно налягане, световъртеж, анемия, тромбофлебити, тромбози-слепване на еритроцитите, тромбоза на артериите и вените – гъста кръв, нарушено кръвоснабдяване, студени крайници, запушване на кръвоносните съдове, отоци, лимфен застой- натрупване на лимфен оток, глаукома, възпаление на зъб, зъбобол, парадонтоза, псориазис, невродермит, екзема, варикозно разширени вени, хемороиди, ревматизъм, артрит, хипертония, сърдечна недостатъчност, бронхит, цироза на черния дроб, възпаление на кожата, доброкачествени тумори и бучки, менструални проблеми, смущения в цикъла, кисти на яйчника, безплодие, ендометриоза и запушване на маточните тръби, миоми, стерилност, заболявания на простатата, простатит, вътре-черепно налягане, мигрена, невроза, безсъние, невралгия, атеросклероза, подагра, костни и ставни заболявания, панкреатит, артроза, артрит, псориазис, екзема, циреи, херпес, ревматизъм, акне, аденомиома, инфаркт на миокарда, подагра, склеродермия, колагеноза, пиорея, кървене от носа, радикулити, неврити, аднексит, гангрена, шум в ушите, инсулт, главоболие, мигрена, стенокардия, диабет, бъбречна недостатъчност, косопад, целулит, наднормено тегло. Изтръпване на краийниците или студени ръце и крака бързо се оправят след само един лечебен сеанс. Изключително добри резултати се постигат с пиявичната терапия при болки в гърба, коленете, врата, раменете, ръцете и ставите.
    Не се бавете и не чакайте най-лошото да ви се случи, поръчайте си пи явици и разрешете проблемите си преди да са настъпили сериозни последствия. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите за тях и за вас грижи, са включени с първата ви поръчка. Тел: 988979306 Цена: 7лв на пиявица.

    Харесвам

  14. За поръчки на медицински пиявици – piqvica.bg Piqvici.bg email. Medicinska_piqvica@abv.bg jeliomir@abv.bg

    Харесвам

  15. Хирудотерапия – лечение с медицински пиявици. Цена за медицинска пиявица 7 лв на брой. При поръчка на повече броя – отстъпка в цената. Посетете сайтовете ни piqvica.bg piqvici.bg email-medicinska_piqvica@abv.bg тел: 0988979306 skype-wordmaster2
    Пиявиците, които ще получите са отгледани специално за лечебни цели в стерилна среда. Могат да живеят с години в дома ви, като им осигурите благоприятни условия и грижа. Съхранявайте пиявичките в чист стъклен или пластмасов съд, съобразен с броя пиявки които ще отглеждате и удобството-широко гърло за лесно боравене. Ползвайте чиста речна, дъждовна или чешмяна вода. Осигурете им достъп на кислород-покриите гърлото на съда със здрав плат, кърпа и прихванете с ластик. Уверете се, че е уплътнено добре и пиавиците няма да избягат. Дръжте пиявиците си на тъмно и хладно, далеч от пряка слънчева светлина. Можете да поставите камъчета на дъното, в които пиявиците, търкайки се си свалят старите кожи. Сменяйте водата веднъж седмично или като прецените, че е за смяна. Индикация за това е многото насъбрана слуз на дъното и по стените на съда, представляваща сменените кожи пиявиците.
    Пиявките можете да си ги поставяте сами а може и с близък човек който да асистира. Пригответе си: сълферки, дамски превръзки, хавлия, тиксо, буркан с вода за напитите пиявици. Преди започване на терапията не трябва да сте ползвали : парфюми, сапун, шампоан,крем или други изкуственини или естествени мазила и миризми по тялото си. Настанете се удобно и поставете пиявицата на желаното място където искате да се хване. Тя ще започне активно да изследва зоната и да търси подходящо място да се залови. Можете да поставите няколко пиявки в една област, може и да ги позиционирата в различни части на тялото. Обикновено за един сеанс се ползват 5-10 бр, а при тежки заболявания в напреднал стадии до 33 пиявици! Времетраенето на терапията е индивидуално при всеки. Като се насмучат се пускат и падат сами. Напитите дръжте отделно от гладните пиявици, за да не стане канибализъм. От мястото където е пила пиявицата, ще изтича кръв смесена с лимфа с часове. Използвайте превръзките или хавлията да подсушавате кръвотечението. След терапията си почивайте или поспете. Следете превръзката и сменяйте с нова като се напълни. Спазвайте суровоядна диета седмица след терапията. Първите дни след това не яще месо,животински продукти, не пушете, не пийте. Приемайте свежа плодово зеленчукова храна за предпочитане сурова. По този начин новата кръв, която тялото ще образува ще бъде по-чиста, което допринася за подобряване здравословното ви състояние.

    Харесвам

  16. Купете медицински пиявици за хирудотерапия 0988979306 http://www.piqvica.bg http://www.leeches.com

    Харесвам

  17. Поръчайте медицински пиявици от http://www.piqvica.bg За Информация 0988979306 email: medicinska_piqvica@abv.bg https://www.facebook.com/Piqvici/

    Харесвам

  18. Поръчай Хирудо Пиявици: https://www.piqvica.bg 0988902129

    Харесвам

Вашият коментар